Wakzwemmen

 

‘Ik ben een keer door het ijs gezakt’

VEENDAM 

Wel 150 kinderen staan langs het baantjesbad van Tropiqua te wachten tot ze mogen wakzwemmen. De meeste kinderen zijn in badkleding, maar een enkeling durft het volledig gekleed en geschoeid aan.

In het water ligt een enorm zeil met 4 gaten en her en der brobbelen kikvorsmannen met hun persluchtspul. Zij zijn volledig gefocust op het bijstaan van een eventuele paniekvogel. Een van de dappere strijders is Jayden uit Veendam. De 8-jarige is zichtbaar gespannen wanneer hij zich in een wak laat vallen. Hij doet het helemaal goed en heeft geen hulp nodig.

Hey Jayden, was het leuk?

,,Ja, hartstikke leuk! Ik vond het eerst wel spannend maar nu wil ik nog een keer!”

Waarom doe je het?

,,Omdat ik vorig jaar tijdens het schaatsen door het ijs ben gezakt. Gelukkig was het niet diep en deed het geen pijn, maar ik was wel erg geschrokken. Mamma ook. Misschien helpt het een beetje als ik nu alvast oefen. Stel je voor dat ik nog een keer door het ijs zak. Dan weet ik alvast een beetje hoe ik eruit kan komen.”

Dat is meteen ook het doel van deze dag, vertelt Lammy Visser. Ze is bestuurslid van duikschool ‘VG-Diving’ uit Wildervank. VG staat voor de namen van de oprichters van de duikschool, Victor en Grieto. ,,We willen kinderen laten zien en beleven wat ze kunnen doen, mochten ze ooit door het ijs zakken. De kans op een goede afloop is groter als je niet in paniek raakt.”

Door Annemiek Broekema