VG Diving Wildervank, de leukste duikschool van het noorden


_DSC9398.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Bergbeklimmen verruimt je blik. Je ziet de wereld van een andere kant.
Bij duiken gaat er een wereld voor je open, de onderwaterwereld. Iemand die gaat duiken doet dat met een bepaald doel/idee. De een om onderwater van de natuur te genieten, de ander wil naar scheepswrakken zoeken, weer een ander lijkt het fantastisch om naar 100m diepte duiken of filmen / fotograferen, onderwater grotten bekijken of zoekt gewoon het avontuur. Maar de gezelligheid is ook een van de pijlers van VG Diving.

Logo VG Diving Wildervank.jpg

Zomaar even beginnen met duiken is er niet bij. Je moet eerst een gedegen opleiding volgen. Bij VG Diving in Wildervank kan dat. In de opleiding komen allerlei aspecten aan de orde zoals: materiaalkennis, technieken bij het duiken, de omgang met perslucht, ademhaling, navigatie en veiligheid. Deze theorie wordt aangeboden via e-learning, maar kan ook in het eigen theorielokaal aan de Bareveldkade op de grens van Groningen en Drenthe.
Naast de theorie moet ook de praktijk geoefend worden. Dit gebeurt in het zwembad van Veendam (Tropiqua) of het Zwanemeer in Gieten. Meestal zijn dit 5 lessen. Daarnaast nog 4 duiksessies in het buitenwater.
Heb je dit met goed gevolg doorlopen, dan ontvang je een duikbrevet. Dit wordt wereldwijd erkend door de overkoepelende organisatie PADI. Deze heeft in de loop der jaren al meer dan 28 miljoen certificaten uitgereikt! Daarna bestaat de mogelijkheid tot verdere specialisatie.

GOPR4610.JPG

Duikplaatsen
Dat brengt ons bij het buitenwater waar VG Diving met een zekere regelmaat te vinden is.
Het dichtstbij is de Tik Tak Koele, het zogenaamde Visgat, in Nieuwe Diep. De plas is ca. 6 m diep, erg donker, maar bevat wel erg veel vis.
Dan het Nije Hiemelriek in het Gasselterveld. De diepte van deze oude zandwinning kan hier wel oplopen tot 40 m! “We hebben toestemming om tot de trailerhelling te rijden. Verder een eigen platform aangelegd, belijning aangebracht en boeien uitgezet en gemarkeerd,” vertelt Lammy Visser. ”Helaas zit er nog weinig leven in, maar dat komt door de jaren vanzelf.”
Een ander geliefde duikplek is het Veenmeer bij Tynaarlo. Het is een schitterende oefenlocatie, ca. 18 m diep met redelijk zicht. Bijzonder is dat er een klein wrak ligt en een caravan, een mooie uitdaging om daar eens heen te duiken!
Vlak over de grens zijn duikmogelijkheden in Papenburg, Lingen en Geeste. “Met de kinderen gaan we jaarlijks naar het zwembad bij Dankern – niet om te zwemmen.”
Wat verder weg is de Zeeuwse locatie, het Grevelingenmeer. De natuur is er heel anders. “Zelf heb ik daar eens een dolfijntje gespot,” glimlacht Lammy.
De Vinkeveense plassen zijn eveneens zéér geschikt. Het water is redelijk helder en de onderwaterwereld spectaculair. In de rietkragen kom je veel vissen tegen zoals snoek, voorn en baars.
Een klein groepje leden duikt met enige regelmaat op de Noordzee – bootduiken. Ze zijn op zoek naar scheepswrakken. Hebben ze die gevonden, dan volgt het achterhalen van de geschiedenis van het schip. Boeiend én reuze interessant.

_DSC9333.jpg

Het aantal leden van VG Diving schommelt rond de 100 personen, jong en oud(er) en m/v zijn ongeveer gelijk verdeeld. Lammy Visser doet het secretariaat en de administratie. Vader Visser, Grieto, is voorzitter en Esther Brouwer verzorgt de centjes.
Er staan 6 instructeurs klaar voor de begeleiding en een nieuwe lichting van 4 zit er aan te komen.
De vereniging organiseert tal van activiteiten. Een kleine selectie:
Zo was er 1e Paasdag een eierduikwedstrijd in het Veenmeer. Voor de kids is er een nevenactiviteit op de wal. Na afloop, daar komt de pijler gezelligheid, met elkaar lekker eten. “Het was weer super.”
Deze maand gaat een groepje bootduiken in Vinkeveen.
”Op de 1e Advent (eind november) houden we de Noord Nederlandse Winterduik in Tynaarlo. Daar komen duikers van verschillende verenigingen op af vanuit de gehele regio en van net over de grens. Vrijwilliger Bert van der Veen, een van de oudste leden, trakteert de deelnemers op eigen gemaakte snert en chocolademelk.”
De communicatie met de leden loopt via de nieuwsbrief en natuurlijk de sociaal media. “Ook onze winkel, Watersportbedrijf Vertrouwen, is vaak een ontmoetingsplaats,” doet Lammy uit de doeken.

_DSC9323.jpg

Voor het duiken moet je goed uitgerust zijn. Niet alleen lichamelijk, maar ook qua materiaal.
Op maar eens wat op te noemen: maskers of duikbril, persluchtcilinders + automaat, onder-, nat- en droogpakken, vinnen (zwemvliezen), snorkel, stabilisatiejack, verlichting, mes en kompas, manometer, dieptemeter. De laatste drie worden tegenwoordig in een computer, veelal een horloge, gecombineerd.
Bij snorkelen haal je adem door een pijpje dat boven water uitsteekt.
Al het benodigde materiaal is eventueel allemaal te huur.

_DSC9390.jpg

Kinderen vanaf 8 jaar trainen iedere zaterdagochtend van 08.00 – 09.00 uur in Tropiqua. Ze oefenen op een veilige manier met het sealteam. Doel is de kids kennis te laten maken met de duiksport plus plezier en actie.

  • Wat doe je bijvoorbeeld als je water in je duikbril krijgt?
  • Wat moet je doen als je geen lucht meer krijgt?
  • Leren zweven onder water.

GOPR4578.JPG

Voor deze groep heeft VG Diving speciale kleine persluchtflesjes.
Na een aantal lessen krijgen ze een sealteam brevet, een voorloper van het PADI Open water Diver brevet, dat voor de ouderen, > 14 jaar, is weggelegd.
Populair zijn de kinderfeestjes waarbij duiken centraal staat. Lammy: ”Met kleine groepjes gaan we dan duiken in het zwembad. Ze vinden dat super.
Ook voor personeels- of vriendenfeestjes zijn we volledig uitgerust. Indien gewenst zorgen we ook voor de catering en verdere invulling van het programma!”

_DSC9389.jpg

Oh ja, de naam VG Diving. De V staat voor Victor van Meerlo. De G voor Grieto Visser. De beide mannen hebben in 1991 de duikschool VG Diving opgericht.

Duiken is een enerverende én uitdagende sport voor jong en oud. Bovendien is VG Diving de leukste duikschool van het noorden. Wat wil je nog meer.

_DSC9356.jpg

Meer informatie:
Ga een kijken tijdens de trainingen of bezoek de site: www.vgdiving.nl
Een mailtje sturen kan ook info@vgdiving.nl
Bel: 06.40843212

Een andere mogelijkheid is nog om even langs te gaan bij Watersportbedrijf Vertrouwen
Bareveldkade 16 – 23 Wildervank.


Fotoalbum: