Veel Gestelde Vragen (FAQ)

Hoelang duurt het om een duikbrevet te halen?

Een gebrevetteerd duiker worden is onderverdeeld in drie delen: theorie, beschut water in een zwembad of een gelijksoortige omgeving en buitenwaterduiken.

Zelfstandige studie met het digitale lesprogramma (eLearning) van PADI voor Buitenwaterduiker (Open Water Diver) neemt ongeveer acht uur in beslag. Lessen in het water, lessen in het zwembad en buitenwaterduiken, kunnen in een paar dagen voltooid worden.

De PADI-cursus Buitenwaterduiker (Open Water Diver) is flexibel en gebaseerd op prestaties. Dat betekent dat je in je eigen tempo vooruit gaat. Nadat jij en je instructeur vinden dat je een vaardigheid onder de knie hebt, kun je verdergaan met de volgende. Het is ook oké als je de nieuwe vaardigheid nog een paar keer wilt oefenen. Je doel is om te leren veilig en met vertrouwen te duiken en je op je gemak te voelen in het water.

Hoe oud moet je zijn om te leren duiken?

De minimum leeftijd is 10 jaar (in de meeste gebieden). Duikcursisten die jonger zijn dan 15 krijgen het PADI-brevet Junior Open Water Diver (Junior-buitenwaterduiker).

Het brevet Junior Open Water (Junior-buitenwater) is onderhevig aan beperkingen. 

  • Duikers tussen 10-11 jaar moeten met een PADI-professional of een gebrevetteerde ouder of voogd duiken. Duiken mogen niet dieper gaan dan 12 meter / 40 voet. 
  • Duikers tussen 12-14 jaar moeten met een gebrevetteerde volwassene duiken. Duiken mogen niet dieper gaan dan 18 meter.
  • Kinderen jonger dan 13 jaar hebben toestemming van een ouder of voogd nodig om zich in te schrijven voor PADI eLearning.
  • Junior-buitenwaterduikers (Open Water Diver) kunnen upgraden naar het brevet PADI Open Water Diver (Buitenwaterduiker) als ze 15 jaar zijn door een nieuw brevet aan te vragen (hier is geen aanvullende opleiding voor nodig). 
Hoeveel kosten duiklessen?

Een duikbrevet halen kost ongeveer hetzelfde als een hele dag surflessen, drie uur privélessen in golf of een geweldig avondje uit! Leren duiken is het geld waard omdat je een brevet haalt waarmee je overal ter wereld kunt duiken.

Denk eraan om te vragen wat erbij inbegrepen is als je prijzen voor duiklessen vergelijkt. Een lage prijs is misschien alleen voor lessen in het water. Bij een hogere prijs kunnen duikuitrusting, een bootreis en/of online lessen inbegrepen zijn.

Kunnen lichamelijk beperkte mensen leren duiken?

Ja. Mensen die een arm of been missen, minder mobiel zijn of andere lichamelijke beperkingen hebben, kunnen in het algemeen een PADI-brevet Open Water Diver (buitenwaterduiker) halen. Zelfs mensen met grotere lichamelijke of verstandelijke beperkingen kunnen meedoen aan duikbelevingen. Praat met de PADI Instructor van je plaatselijke PADI Dive Center of Resort voor meer informatie.

Alle cursisten vullen een kort medisch vragenformulier in waarin wordt gevraagd naar medische aandoeningen die een probleem kunnen zijn tijdens het duiken en bepalen of je door een arts moet worden gekeurd voordat je kunt duiken. Als de arts zijn goedkeuring geeft, of als geen van de aandoeningen op jou van toepassing is, kun je beginnen!

Moet je kunnen zwemmen om te duiken?

Je hebt basiszwemvaardigheden nodig en je moet zelfstandig en comfortabel in het water kunnen zijn. Je PADI Instructor zal je vragen om:

  • 200 meter/yard te zwemmen zonder te stoppen (of 300 meter/yard met een duikbril, vinnen en een snorkel). Er is geen tijdslimiet en je mag de zwemslag van je keuze gebruiken. 
  • Gedurende 10 minuten te drijven en watertrappelen op een methode van je eigen keuze.
Verloopt het duikbrevet van PADI?

Je PADI-brevet verloopt niet. Vraag je duikwinkel over de cursus PADI ReActivate™ als je een tijdlang niet hebt gedoken en je wilt je kennis en vaardigheden in duiken opfrissen.

Hoe zit het met haaien?

Als je geluk hebt, kun je een haai zien. Hoewel er incidenten met haaien voorvallen, zijn ze heel zeldzaam en gebeuren bij het duiken meestal tijdens speervissen of haaien voeren. Dit zijn twee handelingen die voedingsgedrag opwekken. Als je al een haai ziet, gaat hij meestal gewoon voorbij. Geniet van een zeldzaam voorval.

Hoe diep ga je?

Met de benodigde opleiding en ervaring is de limiet voor recreatief duiken 40 meter. Beginnende duikers gaan niet dieper dan 18 meter. Ook al zijn dit de limieten, sommige van de populairste duiklocaties bevinden zich op minder dan 12 meter waar het water warmer is en de kleuren helderder.

Wat als ik me claustrofobisch voel?

Mensen vinden dat het gevoel van gewichtloosheid bevrijdend is. Moderne duikbrillen zijn beschikbaar in doorzichtige modellen, waar je mogelijk de voorkeur aan geeft. Tijdens je duikopleiding zal je instructeur je genoeg tijd en hulp geven om ervoor te zorgen dat je je op je gemak voelt.

Wat is een PADI-brevet?

Nadat je je brevettering hebt voltooid, ontvang je een PADI-brevet. Op het pasje staan gegevens van je brevetteringsniveau en -datum, samen met de naam en het nummer van de instructeur.

Voor vragen over een plastic of eCard (elektronische versie), ga naar Veelgestelde vragen over brevetten.

Als je een eCard hebt, kun je toegang krijgen via de gratis PADI-app.

Heb je nog meer vragen?