Materialen

De Basisuitrusting

Masker

Een duikbril (ook wel masker genoemd) is één van de meest belangrijke en persoonlijke duikuitrustingsstukken die je kunt hebben omdat hij het mogelijk maakt om er onder water mee te zien. Je doet er slim aan om een duikbril van goede kwaliteit te kopen die perfect past en je het beste zicht biedt omdat je onder water natuurlijk niets wil missen.

Snorkel

Een snorkel is een stukje persoonlijke uitrusting. Hij zit vast aan je masker, zit in je mond en je kunt er door ademen terwijl je naar beneden kijkt, totdat je er klaar voor bent om met je duikapparatuur onder te duiken. Of je een snorkel nu veel gebruikt tussen de duiken door of slechts af en toe om naar de boot te zwemmen als je na de duik aan de oppervlakte bent gekomen, je zult merken dat het de tijd aan de oppervlakte makkelijker maakt.

Vinnen

Je hebt vinnen voor zwemmen, snorkelen, apnea-duiken (free diving) en bodysurfen. Ook voor duiken zijn er speciale vinnen te verkrijgen die ontwikkeld zijn om jou samen met je duikuitrusting maximaal zwemrendement te bieden bij minimale inspanning.

Lood

De meeste mensen blijven drijven. En dat is fijn, ten minste als je boven water wilt blijven. Een duiker wil echter onderwater en daarom heeft hij een gewichtsysteem nodig om hem te helpen die neiging om te blijven drijven tegen te gaan. Je wilt net voldoende gewicht bij je hebben om langzaam te kunnen zinken. Als je de juiste hoeveelheid hebt en die op de juiste manier over je lichaam hebt verdeeld, dan kun je je drijfvermogen verfijnen: dit heet ook wel uittrimmen.

Ademautomaat

Als je er zo over nadenkt is onder water ademhalen best wel bijzonder. En je ademautomaat maakt dit allemaal mogelijk. De ademautomaat is een prachtige uitvinding die op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid in te ademen lucht uit je duikfles aanvoert.

 

Duikfles

Hogedrukduikflessen zijn relatief kleine maar zeer sterke flessen die grote volumes samengeperst gas kunnen bevatten. Het gegeven dat je je eigen gas-/luchtvoorraad tijdens een duik met je mee kunt nemen heet SCUBA (self containedunderwater breathing apparatus). Of de fles nu gevuld is met perslucht of met verrijkte lucht nitrox (meer zuurstof en wat minder stikstof) of trimix (een mengsel van drie verschillende gassen) voor technisch duiken, een duikfles is een van de belangrijkste onderdelen van een duikuitrusting.

Trimvest

Met een trimvest kun je precies dat doen waar de naam voor staat – uittrimmen. Soms wil je comfortabel aan de oppervlakte kunnen drijven. Op andere momenten wil je op de bodem kunnen knielen of staan, in enkele gevallen zelfs tijdens een cursus. In de meeste gevallen, echter, wil je midden ergens in het water zweven en het onderwaterlandschap in alle rust en zonder er moeite voor te doen bewonderen. Om dit op een efficiënte manier te doen heb je een trimvest nodig dat goed past, tezamen met een gewichtsysteem, om je drijfvermogen af te stellen (te trimmen). Een andere functie van het trimvest is dat het je duikfles vast zet en op je rug houdt.

Manometer

Op je manometer kun je aflezen hoeveel lucht er nog in je fles zit. Zo kun je de duik afmaken zonder dat je te weinig lucht overhoudt. Een manometer kan een mechanische meter zijn die door middel van een slang verbonden zit die de druk in je fles in bar (metriek stelsel) of in psi (Engels: pounds per square inch) meet. Hij kan ook in je duikcomputer zijn ingebouwd.

En verder…….

Duikcomputers

Je kunt je duikprofielen bijhouden door gebruik te maken van een duiktabel, een dieptemeter en een duikhorloge, maar de meeste duikers gebruiken daarvoor een duikcomputer omdat het veel gemakkelijker is. Een duikcomputer biedt real-time-informatie over de duik om deze goed te kunnen maken.

Een duikcomputer past informatie over diepte en tijd toe op een decompressiemodel om te berekenen hoeveel stikstof tijdens een duik in je lichaam wordt opgelost. Je computer toont je continu hoeveel duiktijd je nog over hebt om binnen veilige limieten te blijven.

Pakken

Het wordt beschermende kleding genoemd omdat je tijdens het duiken niet alleen beschermd moet worden tegen afkoeling door het water maar ook tegen dingen waardoor je schaaf-, steek- of snijwonden kunt oplopen. Aangezien de watertemperatuur per gebied sterk kan verschillen – in gebieden rond de evenaar is het water doorgaans warm maar in andere gebieden kan het ijskoud zijn – zijn er drie verschillende soorten beschermende kleding: natpakken, droogpakken en snorkelpakken.

Duiklamp

Het mag voor zich spreken dat een duiklamp nodig is om tijdens een nachtduik te kunnen navigeren, je duikinstrumenten te kunnen aflezen en om interessant onderwaterleven te zien. Maar het is ook slim om overdag een lamp mee te nemen om een wrak van binnen te kunnen beschijnen, om onder richels te kunnen kijken en om grotten bij te lichten. Eigenlijk kun je een lamp tijdens al je duikavonturen wel gebruiken, namelijk ook om in spleten en kloven dieren te vinden die zich daarin schuil houden.

Duikmes

Een duikmes is een algemeen stuk gereedschap dat duikers soms gebruiken om vislijnen waar ze in verstrikt raken of om ermee op hun duikfles te tikken om de aandacht van de buddy te trekken. Enkele items die onder de categorie van snijwerktuigen vallen zijn eigenlijk helemaal geen duikmessen maar gewoon tools die speciaal voor bepaalde handelingen onder water ontwikkeld zijn. Duikmessen en andere snijwerktuigen zijn geen wapens en mogen nooit gebruikt worden om zeedieren te verwonden of de onderwaterwereld te beschadigen.